« Terug naar alle artikelen

Verdedig echte netneutraliteit

2 minNieuws
Roelinda Klip
6 juli 2016

De waarde van netneutraliteit

Een open en voor iedereen toegankelijk internet vinden wij vanzelfsprekend. Nederland was na Chili het eerste land in de wereld waar netneutraliteit bij wet is vastgelegd. Netneutraliteit houdt in dat het internet neutraal is: al het verkeer op het internet is gelijk en geen enkele gebruiker mag voorrang, vertraging of een blokkade krijgen.

In de praktijk betekent dit dat telecombedrijven als Ziggo, KPN en Vodafone geen internetdiensten mogen blokkeren voor hun klanten. Ook mogen de aanbieders bepaalde soorten internetverkeer geen voorrang geven of bijvoorbeeld diensten als Netflix of Youtube vertragen. Met deze wet wordt gelijkheid dus gewaarborgd.

Wetsvoorstel beperkte netneutraliteit

In 2014 kwam Neelie Kroes als Eurocommissaris echter met een voorstel dat een einde zou maken aan de strikte netneutraliteit in Nederland. De voorgestelde, zwakkere versie bevat een aantal loopholes. Zo zijn de definities van ‘gespecialiseerde diensten’ en ‘overbelasting van netwerken’ gebrekkig.

Verder biedt het voorstel ruimte voor ongelijke behandeling van specifiek internetverkeer: er wordt onder meer voorgesteld dat internetdiensten afspraken mogen maken met providers over de te leveren internetsnelheid. Als de geschiedenis ons iets leert, dan is het wel dat gaten in de regelgeving bijna per definitie worden gevonden en tevens worden misbruikt door grote machtige spelers. En die zijn er helaas veel op het internet.

Feedback gevraagd

BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications), de Europese koepelorganisatie van toezichthouders, heeft nu een interpretatiedocument voor Europese regels opgesteld. Dit document beschrijft hoe de wet geïnterpreteerd wordt en vormt de basis voor de toezichtorganisaties waaronder de Nederlandse ACM. Dit document is echter niet definitief. BEREC verzamelt op dit moment feedback op het interpretatiedocument.

Jij bepaalt, niet je internetprovider

De Europese burgerrechtenorganisatie EDRi vindt dat er standaard te veel ruimte is voor interpretatie van die richtlijnen. VoIPGRID deelt die mening en vindt – net als 7000 andere partijen – dat de regels strakker en duidelijker moeten zijn. Een vrij, open en neutraal internet zorgt namelijk voor innovatie. Het geeft nieuwe spelers hetzelfde speelveld als kapitaalkrachtige bestaande spelers. Op een neutraal internet bepaal jij zelf als consument wat je wilt doen en is dit niet de keuze van je internetprovider.

Red het internet!

Ook Amerika dreigde te kiezen voor een zwakkere versie van netneutraliteit, maar deed dat uiteindelijk na hevig protest van de internetcommunity niet. Het is tijd dat die community zich weer laat horen. Op savetheinternet.eu kun je eenvoudig laten weten wat jij van de regels vindt en dit commentaar op kunt sturen naar BEREC.

BEREC_input_gevraagd

Help het internet en houd het gelijk voor iedereen! Vul de vragenlijsttool van BEREC in vóór 17 juli.

Gerelateerde artikelen

De toekomstplannen van VoIPGRID: nieuwe features en een nieuw product in 2024
6 min Productontwikkeling
Sanne Bakker
24 januari 2024
VoIPGRID jaaroverzicht 2023
3 min Productontwikkeling
Sanne Bakker
15 december 2023

Start met het leveren van telefonie

Wholesale VoIP leveren wordt nergens eenvoudiger dan met het whitelabel VoIP-platform van VoIPGRID. We vertellen je er graag alles over. Je kunt ons dagelijks bereiken op 050 – 800 9000

Laat ons jou bellen

{"attempt":"018ef75c-659b-181a-89c8-b5e3d5d5aee2","id":"018ef75c-659b-181a-89c8-b5e3d5d5aee2","request_id":"018ef75c-659b-181a-89c8-b5e3d5d5aee2","status":"success"}